Reuma

Wat is Reuma?

Reuma is een aandoening aan het menselijk bewegingsapparaat die niet veroorzaakt zijn door trauma, neurologische ziekte of een aangeboren oorzaak.

Reumatische aandoening kan je verdelen in 3 hoofdgroepen:

  1. Ontstekingsreuma: Ontstekingen in de gewrichten;
  2. Artrose: Verslechtert het kraakbeen in de gewrichten;
  3. Weke delen reuma: Hieronder vallen alle aandoeningen aan o.a spieren, banden, pezen en kapsel om de gewrichten.

Algemene symptomen van reuma zijn:

Pijn in de gewrichten, verminderde beweeglijkheid, aanhoudende pijn en stijfheid bij het bewegen (vaak in de morgen), meer pijn bij lichamelijke inspanning, dagen met en/of zonder klachten. Zwelling in de gewrichten wat vaak in de vingers en daarna in de voetgewrichten begint (meestal het PIP gewricht), algemene malaise, moeheid, gebrek aan eetlust, vermagering, zweten (handen en voeten) en reumaknobbels noduli.

Voetzorg bij reumatische aandoeningen

Reumatische aandoeningen gaan regelmatig gepaard met onstekingen en stands afwijkingen van de voeten (ook aan de handen). Hierdoor is het meestal door gewrichtsbeperkingen onmogelijk om zelf de voeten te verzorgen.

Door de stands afwijkingen van de voeten is de afwikkeling van de voet verstoord waardoor de druk op bepaalde locaties verhoogd is. Eeltplekken kunnen wondjes veroorzaken en verdere infectie tot gevolg hebben. Goede voetzorg kan voor deze groep patiënten een verlichting zijn om mobiliteit te behouden.